Kvinnan i brunnen

WomanInWellI början på 1900-talet begick någon det perfekta mordet. Offret stuvades in i en tunna, dumpades i en övergiven brunn och försvann för alltid… eller i alla fall i nästan hundra år.

Kanadas kallaste cold case har det kallats, fallet med kvinnan i brunnen. Polisen har låtit rekonstruera mordoffrets ansikte, i hopp om att kunna ge henne ett namn och en begravning.

Kanske kan någon känna igen hennes ansikte från ett gammalt fotografi. Kanske kan någon dra sig till minnes en gammal släkthistoria om en mormorsmor eller gammelmoster som försvann för länge sedan.

– Vi tycker det är spännande. Och jag tror att det här går att lösa, säger Phil Farion som håller i utredningen.

Sommaren 2006 grävde Cal Schroyen och hans arbetskamrater från JBA Petroleum upp gamla bränsletankar under en parkeringsplats i Sutherlandområdet i Saskatoon, när ett svart föremål rullade fram ur grävskopan.

– Det såg konstigt ut, så vi tog upp det. Det var en skalle från en människa.

Polisen grävde fram en komplett kvinnokropp, bitar av en tunna, trasiga flaskor och fragment av damkläder – artefakter från en svunnen tid. En mansväst och ett par byxor var ihoprullade till en boll bredvid kvarlevorna.

Kvinnans kropp var välbevarad. Blandningen av bensin och vatten i brunnen hade medfört att fettvävnaden i kroppen omvandlats till en vaxartad substans. Även håret och delar av inälvorna fanns kvar. Och rättsmedicinarna lyckades ta tillvara DNA från kvinnan. Genom att jämföra med en nu levande släkting är det därmed möjligt att fastställa vem hon var.

KvinnanIBrunnen

Hon var en frisk vit kvinna, 25-35 år gammal, drygt 1,50 lång. Hon bar sitt långa bruna hår uppsatt i nacken enligt tidens mode, hon hade bruna ögon och en framträdande näsa. Hennes figursydda jacka, höghalsade blus och fotsida kjol kommer från någon gång mellan 1910 och 1920. Eftersom brunnen var övergiven när kroppen dumpades i den torde mordet ha skett efter att staden fick vattenledning 1914.

Runt halsen bar hon en kedja i 18 karats guld. Guld av så hög kvalitet var en sällsynthet på prärien när seklet var ungt, högst sannolikt kom kedjan och kanske också kvinnan från Europa.

Hur kvinnan dött går inte att fastställa, men allt tyder på att hon blev mördad. Efter döden har någon tryckt ner henne i en sjömanssäck, som därefter pressats ner i en tunna. För att få ner kroppen i tunnan sågade den troliga gärningsmannen av kvinnans ena arm.

Därefter dumpades tunnan med innehåll i den övergivna brunnen, där den fastnade någonstans i mitten. Polisen tror gärningsmannen också slängde ner sina egna, förmodligen blodfläckade, kläder för att undanröja bevismaterial.

Sutherland var en livlig liten stad i början på seklet, en knutpunkt på Pacific Railway som i klassisk vilda västern-anda drog till sig alla sorters folk. Här fanns horder av rallare som lade räls långt borta från hem och familj, här möttes genomresande, bondfångare, lösdrivare och prostituerade.

Brunnen där kvinnan låg var belägen bredvid det dåvarande stadshotellet,  the Sutherland Hotel, en populär samlingsplats för spel och drickande.

Kvinnan kan ha varit en prostituerad som tjänade sitt uppehälle kring saloonerna i den här tuffa miljön. Men hennes kläder och halskedjan tyder på att det här var en ganska välbärgad dam, en kvinna från medelklassen. Kanske en kvinna som kommit från Europa för att söka upp sin emigrerade äkta man, en man som hunnit skaffa ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Eller var hon kanske ett offer för stadens ökända aborterare?

Dussintals DNA-tester har genomförts, men kvinnan i brunnen är fortfarande oidentifierad och namnlös. Vem tror du hon var?

Annonser

34 comments on “Kvinnan i brunnen

 1. Kaj skriver:

  Tack för ännu ett både spännande som tragiskt mysterium.

  En sak som jag direkt kom att undra över är det faktum att kvinnans guldkedja är KVAR runt halsen när hon hittas. Jag menar, i de allra flesta fall hade nog mördaren tagit den med sig. Särskilt en rånmördare. Detta i sin tur kan tyda på att det finns någon omständighet som gjorde att så inte skedde. Brådska, panik eller kanske mer långsökt någon som inte såg något värde i den. Men som samtidigt var råbarkad nog för att säga av hennes ena arm för att kroppen skulle passa i tunnan. Eller så tog hen helt enkelt ”mod till sig”. Återigen p.g.a av brådska och/eller panik. Själva motivet har jag, liksom inlägget ovan, inget svar på.

  För att komma närmare en lösning på den här gåtan vore det nog klokt att få den här historien spridd på den europeiska kontinenten. För jag tror att den här damen var någon som var, som man säger, ”utsocknes”. Och det förmodligen rejält.

 2. Joanna skriver:

  Definitivt ingen rånmördare, annars lämnar man inte en guldkedja. Kanske var det en utvandrad äkta make som bildat ny familj och blev tagen på sängen av hennes besök. Kanske grälades det också och i stundens hetta fick hon sätta livet till.
  Jag hade dock tagit guldkedjan i alla fall, för att få det att se ut som ett rånmord och avleda eventuella misstankar från mig själv.
  Som kommentatorn ovan skriver borde historien publiceras i olika tidningar i Europa för att hitta svaret.

 3. Elin skriver:

  Sannolikt en anhörig som dödade henne, troligen mannen. En äkta man skulle klart kunna missa att ta en guldkedja för om frun alltid bar den så var den nog nästan som en del av kroppen för honom.

 4. Gurra skriver:

  Bloggen nere? Snart 2 månader sen det hände något och innan det 1 månad mellan 😦

 5. Kristina skriver:

  Asgrym sida du har, superspännande!;) Ser med glädje fram emot näsat inlägg, när kommer den?:D

  • eiretsym skriver:

   Tack. Bloggen är lite eftersatt för tillfället, men inte nerlagd. Så många mysterier, så lite tid… Men jag kommer igen, jag lovar. Followa så missar du inget!

 6. JP skriver:

  Hej, jag hoppas att du kommer igång med att uppdatera bloggen med nya intressanta inlägg. Hitintills har du bjudit på mycket bra inlägg och det tackar jag för.

  Ett nytt uppslag kanske kan vara fallet med de två försvunna seglarna?

  Seglarna som försvann: Stephan Svensson o. Thomas Bjerler Helsingborg 1966
  https://www.flashback.org/t901219

  mvh

  /JP

 7. Mimmi skriver:

  Måste också pusha på lite, din blogg är grym! Har nu läst igenom alla inlägg och jag är fast. Så mer inlägg uppskattas 🙂

 8. Marie skriver:

  Otroligt bra skrivet om alla mysterier, just idag kan jag berätta för dig att dina välskrivna inlägg tog mig igenom en lång och otrevlig ångestattack. Så jag tackar för det 🙂

 9. Sandra skriver:

  Jag längtar. Jag vill att du skriver mer. Det finns ett ställe i västergötland som sägs vara hämsökt. Falks grav kallas den. Minns ej så mycket av den. Men det är en man som levde för över hun´ra år sen och än i dag så ligger det färska blommor vid hans grav. Ingen ser när de kommer dit. Och de som har kollat säger att blommerna bara dyker upp helt plösligt, och om man har lampor mm tänt så släcks det och det blir bäcksvart och sen tänds lamporna igen och vips så ligger det blommor på hans grav.
  Själv var jag skit rädd för denan berättelse.

  Fortsätt skriva SNÄLLA. Jag har semester snart och vill ha något spännande att läsa

 10. Maja skriver:

  Fler inlägg snälla! 🙂

 11. Felicia skriver:

  Uppdatera!! Bästa bloggen

 12. Isabella skriver:

  Verkligen synd att du inte uppdaterar oftare…Du har en av dem bästa bloggarna 🙂

 13. S skriver:

  Superbra blogg! Sugen på att läsa mer 🙂 Tipsar om brevbäraren som försvann, Bosse Jansson. Ett riktigt mysterium!

 14. Janina Sth skriver:

  Gissningsvis, kanske kvinnan var östeuropeisk immigrant, kanske judinna. Om man hittar loggböcker från Hotellet kanske något förslag på namn finns där under perioden 1914-1920. Man kan titta i lokalpressen under samma tid. Står något om en försvunnen kvinna? Slutligen finns kanske
  arkiv över avlidna från denna tid bevarat. Det kan ju hända att någon dött, och man inte hade råd med begravningen alternativt en läkare/abortör som inte ville tillstå att en patient avlidit.

 15. Madelen skriver:

  Hohoooo. Nu har de varit tyst för länge 😦

 16. Lina skriver:

  Väntar och väntar på ett nytt inlägg… *gråter*

 17. carola t skriver:

  Grymt bra blogg det här! Har nu läst igenom alla inlägg och ser fram emot att få läsa flera. Keep up the good work!

 18. Anton skriver:

  Riktigt häftig blogg som jag hittade genom Flashback.org

  Keep up the good work

 19. Therese skriver:

  Hej!! Snälla kom med ett nytt spännande mysterium! längtar!!

 20. monica skriver:

  Det syns att kvinnan var välbärgad. Kanske hon bara var på genomresa och råkade ut för en rånmördare som bestal henne på kontanter men missade guldmedaljongen (kanske bar hon den innanför blusen med foton på nära och kära i). Att ingen saknade henne berodde på att det antagits att hon fortsatt sin resa dagen därpå. Många människor på resa försvann i Amerika t.ex under Chikagos världsutställning. Att den värsta seriemördaren genom tiderna kunde mörda så många (100-tals)i sitt skräckhotell (tortyrhuset) i Chikago beror på att anhöriga inte kunde ha koll på sina resande anhöriga. Den här seriemördaren hade rånmördat människor kors o tvärs i Amerika på sina resor innan han blev hotellägare för rånbyten från sina mördade rånoffer, oftast kvinnor.
  Det kan inte varit han iallafall. För vid tiden för det här mordet var han avrättad.

 21. monica skriver:

  H.H.Holmes hette han 1860-1896 och var USA.s första seriemördare. Finns flera dokumentärer på youtube.

 22. Ingela skriver:

  Detta är en av mina favoritbloggar, älskar att läsa om olika mysterier. Men jag börjar undra om bloggen är nedlagd? 😦

 23. Davve skriver:

  Riktigt intressant blogg. Uppdatering tack!

 24. Karin skriver:

  Tråkigt att du nu har försvunnit… Det får du skriva ett inlägg om! 😉

 25. Malin skriver:

  Finns det några liknande bloggar i cyberspace att roa sig med så länge? Har abstinens.

 26. Ciiccci skriver:

  Bästa bloggen! 🙂 Ser gärna att fler mysterier kommer.

 27. caroline skriver:

  hej, tycker denna bloggen är super och undrar om du inte skulle kunna skriva något om mermaids? så en dokumentär om dem på animal planet igår som var superintressant så skulle vara kul om du kunde skriva något om det 🙂

 28. Sussi skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17853647.ab

  Familjen mcstay mysteriet har fått en upplösning, familjen hittad död.

 29. Gurra skriver:

  Ska man ta bort detta bokmärke? Synd på en bra blogg, men nu känns de som man kan ge upp hoppet 😦

 30. Alex skriver:

  Mysteriet med Mysteriebloggen. Vad hände egentligen?

  • davve skriver:

   Ägaren försvann spårlöst och har aldrig hittats:)… mysteriebloggens ägare försvann mystiskt.. vilket öde 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s