Svenska Elisabeth – offer för världens mest kända seriemördare

Elisabeth Gustavsdotter började sina dagar som bondedotter i Stora Tumlehed i Torslanda utanför Göteborg. Hon avslutade dem med avskuren hals i en mörk gränd i ett fattigkvarter i en miljonstad, och hennes namn gick till historien på ett oerhört tragiskt sätt. Hon blev en av kvinnorna på listan över offren för Jack the Ripper, Jack Uppskäraren, seriemördaren som satte skräck i det viktorianska London och vars rykte och legend fortfarade lever, trots att över hundra år har gått.

Men var hon verkligen ett Ripper-offer? Eller råkade mordet bara sammanfalla i tid och plats med Jack Uppskärarens fruktansvärda brott?

Elisabeth Gustavsdotter, som senare skulle bli känd som den prostituerade Long Liz Stride, föddes 1843 som dotter till bonden Gustav Eriksson och hans hustru Beata. Hon hade tre syskon och enligt husförhören kunde Elisabeth läsa och hade goda kunskaper om bibeln. Hon började tidigt tjäna som piga i granngårdarna, och som 16-åring flyttade hon Göteborg. Där fick Elisabeth tjänst hos en familj i Majorna, hon blev kvar hos dem till 1864 när hennes liv brakade samman.

Elisabeth blev gravid. Var det en älskad pojkvän som övergav henne, blev hon våldtagen, var hon redan inne i prostitutionsträsket? Det vet vi inte, men vi kan vara ganska säkra på att den växande magen var en social skamstämpel, ett stigmata som drev henne ut från de varma salongerna och de välskurade pigkamrarna, ut på gatorna och till de skräniga hamnkrogarna. Räddningen kunde ha funnits i barndomshemmet, men för Elisabeth fanns den uppenbarligen inte. Sökte hon hjälp och blev avvisad av föräldrarna, vågade hon inte vända sig till hemmet för att hon var rädd för deras reaktion, eller var hon helt enkelt för stolt för att utsätta sig för de dömande blickarna och byskvallret  i Stora Tumlehed? Det får vi heller aldrig veta, men med facit i hand kan vi konstatera att Elisabeths resa mot avgrunden tog fart i samband med graviditeten, hon drogs in i en malström av prostitution, en sörja som hon aldrig tog sig ur så länge hon levde.

Elisabet åkte in och ut på kurhuset i Göteborg, hon behandlades för syfilis och kondylom. 1865 födde hon ett dödfött barn, en dotter. Denna dotter är det enda barn hon veterligen fick under sitt liv. Om det beror på könssjukdomarna, eller om hon blev sargad för livet vid någon av de klumpigt utförda aborter som den tidens prostituerade tvingades utsätta sig för, eller om förklaringen är någon annan, det kan vi bara spekulera i.

Den 17 oktober 1865 skrevs Elisabeth in i Göteborgspolisens prostitutionsregister, slank, blåögd, brunhårig och rak näsa angavs som hennes signalement. Drygt ett år senare får hon ett litet arv efter sin mor. Kanske såg hon pengarna som en chans till ett nytt liv, långt borta från eländet i Göteborg. Elisabeth emigrerade till London, gifte sig efter något år med en engelsman med efternamnet Stride och började stava sitt förnamn på engelskt vis med ”z” – Elizabeth.

Paret Stride drev tidvis ett kaffehus, tidvis bodde de på härbärgen.Vad som föranledde denna ostabila livssituation kan vi inte veta, men det är väl inte allt för djärvt att gissa att Elizabeth redan hade drabbats av de alkoholproblem hon drogs med under slutet av sitt liv. 1877 hamnar Elizabeth, som då är 33-34 år, på fattighuset och därefter börjar hon tämligen frekvent att tigga pengar från svenska kyrkan i London. Från personalen vid kyrkan kommer en ganska osmickrande karaktärsbeskrivning, Elizabeth drog ofta till med rena lögner för att försöka snacka sig till så väl medlidande och fattighjälp. Hon sa att ex-maken och flera av parets barn hade dött i en båtolycka på Themsen – fast mannen i fråga fanns i livet och paret aldrig hade haft några barn. Och när hon blivit gripen för fylleri hade hon misann inte alls druckit, hon var drabbad av ”anfall”.

Äktenskapet gick i kras, Elizabeth greps otaliga gånger för fylleri och prostitution. Hon träffade den nio år yngre Michael Kidney och paret inledde ett stormigt förhållande som skulle pågå till Elizabeths död. De levde ur hand i mun på härbärgen och i billiga lägenheter, de hade konstant problem med polisen på grund av sitt supande. Elizabeth anmälde Kidney för misshandel, men drog  tillbaka anklagelserna när det blev dags för rättegång.

Så gick åren, det var ett hårt liv hon levde. Periodvis ryckte hon upp sig, lämnade Michael Kidney och arbetade som städerska och sömmerska. Men hon föll alltid tillbaka,  till spriten, till prostitutionen, till mannen som troligen misshandlade henne.

Sådan är bilden av Elizabeth, ett tragiskt emigrantöde och ett förspillt och patetiskt liv, kan man tycka. Men vi ska komma ihåg att de som tecknat bilden av denna kvinna är olika slags myndighetspersoner. Vi har ingen aning om hur Elisabeth var tillsammans med sina vänner, vi vet ingenting om hennes drömmar, talanger och intressen. Vi vet inte ens hur hon såg ut när hon levde, det enda kända fotografiet togs på bårhuset, efter att hennes  kvarlevor fraktats dit. Porträttet är en tidningstecknares gestaltning.

På kvällen den 29 september 1888 tjänade Elizabeth lite pengar på att städa ett par rum på härbärget där hon för tillfället bodde. Runt midnatt hade hon supit upp pengarna och begav sig ut på gatan för att tjäna mera. Hon var en härjad 44-åring utan framtänder i överkäken, men här i de fattigaste delarna av London fanns det kunder även för henne. Flera vittnen såg henne på gatan i sällskap med olika män. Enligt den sista vittnesiakttagelsen kastade en man ner henne på gatan precis vid ingången till gränden där hon senare hittades död. Mannen var troligen identisk med mördaren, förmodligen också identisk med Jack the Ripper.

Elizabeth Stride är nummer tre av ”the cannonical five”, de fem allmänt vedertagna Ripper-offren. Elizabeth fick halsen avskuren, men hennes kropp skars inte sönder som de andra kvinnornas. Bilden ovan är en tidningsteckning som föreställer hur den mördade kvinnan blir upptäckt. Enligt den vanligaste teorin avbröts mördaren i sitt värv när mannen som upptäckte kroppen kom in i gränden. Jack the Ripper tog då till flykten, och eftersom hans blodtörst inte blivit stillad denna natt överföll han en annan kvinna en kort stund senare. Den olyckliga hette Catherine Eddowes, och hennes kropp skar han sönder på det klassiska Ripper-maneret.

Möjligheten finns att det var någon annan är Jack the Ripper som dödade Elizabeth Stride, kanske en sexköpare, kanske till och med hennes till-och-från sambo Michael Kidney.

Men för Elizabeth Stride spelade det ingen roll vem som höll i kniven. Hennes liv slutade på samma vis som hon hade levt, i fattigdom och förnedring.

Annonser

8 kommentarer på “Svenska Elisabeth – offer för världens mest kända seriemördare

 1. Elin skriver:

  Det är svårt att inte bli tagen av Elizabeth Stride vare sig hon blev mördad av Jack the ripper eller ej. Hennes liv är tragiskt men ganska typiskt för kvinnorna i denna tid och denna del av London. Många var var prostituerade, tillfälligt eller hela tiden. Det var vanligt att man flyttade mycket och bodde på härbärgen, inte som idag när hemlöshet är ett stort stigma, även rätt respektabla men fattiga familjer levde så.

  Elizabeths barn kan ha dött pga syfilis, det ger högre risk för sent missfall och att man föder ett dödfött barn och hennes barn kan ju ha varit något av dessa, förr skilde man inte alltid på ett missfall och ett dödfött fullgånget barn om det inte var uppenbart att barnet var så litet att det aldrig kunnat klarat sig.

 2. Felix skriver:

  Om Elizabeth Stride var ett av Jack the Rippers offer eller inte kan jag inte ens gissa. I vilket fall som helst, så kom mordet på henne att räknas in bland hans offer.

  Det finns en intressant bok som heter Jack the Rippers tredje offer. Boken utkom 1994 och är skriven av Birgitta Leufstadius. Den tar upp Elisabeth Gustavsdotters liv mycket detaljerat.

  • eiretsym skriver:

   Jag läste den för många år sedan, och jag tyckte den var välskriven och kul att läsa, men det var väldigt mycket hittepå. Det är ju inget fel i att hitta på grejer för att skapa intressant läsning, men då bör det framgå vad som är påhittat och vad som kan anses vara fakta. Som jag kommer ihåg boken var den en röra av historiska fakta och författarens egna idéer, lite svamlig men ganska läsvärd ändå.

   Det finns en bok på engelska från 2008 ”Elizabeth Stride And Jack The Ripper: The Life and Death of the Reputed Third Victim” av Dave Yost. Jag funderar på att beställa den. Är det någon som har läst den och kan komma med en recension?

 3. Magnus skriver:

  Intressant levnadsöde, och som vanligt mycket välskrivet.

  Men faktum är att det är väldigt lite som talar för att Elizabeth Stride skulle vara ett av Jack The Rippers offer.
  Mord var inte ovanliga i misären i Whitechapel vid den här tiden, och Strides mord skulle med all sannolikhet inte ha betraktats som något annat än ytterligare ett mord på en prostituerad – om det inte hade varit för ”The ‘Saucy Jacky’ Postcard”, som anlände den 1 oktober 1888 till Central News Agency, som lyder;

  ”I was not codding dear old Boss when I gave you the tip, you’ll hear about Saucy Jacky’s work tomorrow double event this time number one squealed a bit couldn’t finish straight off. ha not the time to get ears for police. thanks for keeping last letter back till I got to work again.

  Jack the Ripper”

  Detta ”double event” är egentligen det enda som polisen konkret hade att gå på när man bestämde att Stride skulle ingå i utredningen rörande Whitechapelmorden. Men brevet kan lika gärna vara skickat på morgonen den 1:a oktober (tack vare det utmärkta engelska postväsendet) , av någon som hört nattens rykten att två kvinnor hade blivit mördade.
  Många ripperologer tror att brevet är falskt ( liksom ”Dear Boss” brevet som kortet hänvisar till.)

  Förutom att Strides kropp inte var lämlästad, saknades i stort sett alla andra kännemärken för Jack The Ripper också.
  • I de andra morden användes en lång smal kniv, medan Stride blev skuren av ett kort rundat knivblad.
  • Stride blev heller inte strypt, vilket var det första The Ripper gjorde på de andra offren.
  • Mordplatsen, Dutfields Yard, var en välbelyst plats nära en populär och välbesökt klubb. Det var mycket folk i omlopp strax före ett på natten mellan den 30 september och 1:a oktober 1888. De fyra andra morden begicks på mörka platser där få, eller inga, människor brukade vistas.
  • Men den mest avgörande skillnaden är att allt tyder på att Stride blev mördad av en högerhänt person, samtidigt som det råder stor enighet om att The Ripper var vänsterhänt.

  Men om nu Stride inte blev mördad av Jack The Ripper, vem var hennes baneman då? En mycket trolig gärningsman tycks vara hennes sambo/hallick Kidney. På morgonen den 1:a oktober gick han nämligen redlöst berusad omkring och skrek att polisen inte gjorde något för att hitta den som mördat hans kvinna. Men till saken hör att Elizabeth Stride av misstag hade blivit identifierad som en helt annan kvinna, nämligen Liz Stokes, och det misstaget uppdagades inte förrän flera timmar senare. Så hur kunde Kidney redan då veta att den döda kvinnan var Liz Stride, medan resten av världen hade fått informationen att det var Liz Stokes som hade mördats?

 4. Magnus skriver:

  Jag har inte läst just den boken, men annat av Dave Yost i bl. a han förefaller vara en tämligen seriös forskare och ripperolog ( till skillnad från exempelvis Patricia Cornwells spekulationer och faktamanipulationer).
  Du kan se hur han skriver på den utmärkta sidan Casebook:
  http://www.casebook.org/about_the_casebook/cbindex.html?showindex=Dave%20Yost

 5. monica skriver:

  Att Jack the Ripper var vänsterhänt finns det inga säkra bevis för. Det har tom avfärdats som en myt. Om han skurit halsen av sina offer bakifrån (vilket är troligt) så var han högerhänt. Snittet var från vänster till höger. När Elizabeth Stride hittades av en man på väg in i gränden var kroppen fortfarande varm. 10 minuters väg därifrån blev nästa offer mördat och lemlästat på Rippermanér. Jack the Ripper fanns alldeles i närheten. Det är troligt att tro att Ripper blev avbruten av mannen som vände in i gränden. Ingenstans har jag funnit uppgifter på Rippers offer blev strypta. (?)
  Ja,stackars arma kvinnor på den tiden.Och stackars barn. Ett utomäktenskapligt barn betydde nästan alltid att de blev totalt uteslutna ur samhällets gemenskap. Så mkt mer än att försörja sig på prostitution fanns inte. När det gäller Änglamakerskan på Bruksgatan (Helsingborg) så hade hon en liknande historia med ett utomäktenskapligt barn och utkörd i vinternatten. Arma Änglamakerska och arma hennes offer.

 6. monica skriver:

  Magnus,nu har jag uppdaterat tack vare din länk.
  Men jag tror ändå att Stride var ett av Jacks offer.
  Utifrån vad man vet om seriemördare 1/ De slutar inte förrän de av omständigheter tvingas.
  2/De börjar valhänt för att öva upp sig till förfining av sina hemska dåd.

  Alltså tror jag att de två första knivmördade prostituerade (som inledde mordvågen på prostituerade i East End) var Jacks första försök innan de fem offer som han tillskrivs.
  Jag tror att Jack hade flera knivar. På offer nr 2 (innan de fem kända offren) har strupen skurits av med en trubbig kort kniv. Sedan har offret huggits med en lång spetsig kniv ett flertal ggr genom båda lungorna,samt hjärtat. 1888 var bildningen inte så stor bland de fattigaste,fattiga. Böcker var otroligt dyrbart. Framförallt med illustrationer. Så möjligen en slaktare visste var organen i kroppen satt. Eller läkare,medicinstuderande men de bodde ej i East End. Vilket jag tror Jack gjorde. Det kusliga med Jack var att han mördade mitt bland folk och helt obemärkt. Ingen har hört någon av hans offer skrika. Trots att det var i trånga gränder med bostadshus och pubar.
  Man brukar säga att det är tillfället som gör tjuven. Kanske Jack sprang på Stride utan sin långa kniv i beredskap. Tog första bästa kniv ur rockfickan och skar halsen av henne. Innan han hann få fram den långa kniven blir han skrämd på flykten. 10 minuter senare finner han ett nytt offer,(som återfinns mördad,lemlästad 40 min efter Stride som fortfarande var varm) nu utrustad med bästa kniven för ändamålet.
  Polisens uredningsarbete blev tillgängligt först 1980. Sedan dess har ett stort antal Rippologer lagt fram olika teorier. När det gäller tillvägagångsättet beror det på vilken Rippolog man väljer att ha tilltro till. Jag tänker själv att en kvinna som blir överfallen av en strypare hinner skrika som en stucken gris. Om Jack the Ripper smög upp bakom och skar av strupen kunde de inte ge ett ljud ifrån sig. Dessutom är det en fördel att blodet då sprutar bort från mördaren. Jag vet nu att en del Rippologer menar att han först ströp dem till medvetslöshet och sedan skar av strupen när de låg ner på marken. Som sagt det finns mycket teorier men få fakta att tillgå.
  Men nu har jag funnit att det för första gången getts ut en bok på svenska med alla fakta från polisarbetet. Boken heter Jack Uppskäraren-kriminalfall och legend (& gavs ut 2008.)
  Den författaren tror att Jack kanske bara mördade tre av offren. Eftersom jag tror att jag vet vem Jack det Ripper var så tror jag inte att morden upphörde med Mary Kelly. Jag tror att Jacks mentala tillstånd förvärrades och att han saknade skärpan att genomföra morden på samma sätt som tidigare. Eller så var det klumpiga copycats som inspirerades att fortsätta. Det som håller det här mysteriet vid intresse är ju att det är omöjligt att lösa utifrån bevis. Det som förvirrar dessutom är breven. De två Dear Boss breven t.ex. Det andra postat ett par timmar efter dubbelmordet ( på bl.a Stride 30/9 ) där ”Jack” omnämer morden. Det tros ju numer att det var en jornalist på en nyhetsredaktion som låg bakom de båda breven. I så fall måste polisen rapporterat snabbt till media. Nu tror man ju att Jack inte skrivit något av dem. Inte ens The From Hell -brevet med en halv njure från en människa.
  Om man bortser från den oerhörda tragiken så är den här mordgåtan intressantast olöst.
  Det enda som var något lite gott med det här väldigt tragiska var att allmänheten blev medvetna om den oerhörda fattigdomen och sociala misären som människor i White Chapel tvingades leva under.
  PS.Naturligtvis var det många kvinnor som blev mördade av alla möjliga och många kvinnor försörjde sig på prostitution. Men White Chapel mordvågen hänger ihop i en serie med knivmord på enbart prostituerade. Så jag fortsätter att tro att Elizabeth Stride var en av Jack the Rippers offer tills jag blir överbevisad.

 7. […] Hon var dotter till Gustav Eriksson och Beata Karlsdotter. Familjen var småbrukare i Torslanda och ägde inte marken de brukade. Hon hade tre syskon och kunde läsa. Hon började tidigt tjäna som piga i granngårdarna. 1860 flyttade hon till Majorna (Karl Johans församling) som piga hos Lars Frederick Olofsson, och 1862 till centrala Göteborg. Under tiden som piga tycks hon blivit gravid. Omständigheterna kring detta är inte kända. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s