Varför dog männen med blymaskerna?

Vad fick två tv-reparatörer att klä sig i finkostymer, klättra upp på en ödslig kulle, ta på sig hemmagjorda skyddsmasker av bly – och lägga sig ner och dö?

Det här hände i Brasilien år 1966, och sedan dess har mysteriet med männen med blymaskerna fascinerat Latinamerika. Vad hände där på kullen egentligen, och vad hände innan männen hamnade där? Trodde de att de skulle bli upplockade av ett ufo, planerade de att göra en resa i tiden? Eller blev de offer för ett brott vars like världen aldrig skådat?

Manoel Pereira da Cruz och Miguel José Viana var tv-reparatörer och arbetskamrater i den lilla staden Campos dos Goytacazes, norr om Rio de Janeiro. Den 17 augusti sa de till sina familjer att de skulle iväg och köpa elkomponenter som de behövde i sitt arbete. Männen tog bussen till Niterói, en tre timmars resa som blev deras sista.

Tre dagar senare hittar en pojke som leker med sin pappersdrake de döda männen på kullen Morro do Vintém. De ligger sida vid sida i det höga gräset, klädda i identiska kostymer och regnrockar av trenchcoat-modell. Över ögonen ligger de märkliga maskerna, lite valhänt tillverkade i bly och utan öppningar för ögonen, uppenbarligen gjorda för att skydda mot strålning. Maskerna hade da Cruz och Viana själva förfärdigat i sin verkstad hemma i Campos, där polisen hittar plåten som de skurit ut maskerna ur.

Men polisen i  Niterói kan bara konstatera att männen är döda.  Det finns inga tecken på strid på platsen och inga skador på kropparna.

Bredvid de döda ligger en tom vattenflaska, en förpackning med två nyinköpta handdukar och en anteckningsbok där en av männen hade skrivit ett kryptiskt meddelande:  “16.30 estar no local determinado. 18.30 ingerir cápsulas, após efeito proteger metais aguardar sinal mascara.” – ”16.30 var på den överenskomna platsen. 18.30 svälj kapslarna, efter effekten skydda metall vänta på masksignalen”.

Man kan förmoda att kullen var ”den överenskomna platsen”, att vattnet i flaskan användes när männen svalde de omskrivna ”kapslarna” och att de då kapslarna börjat verka skulle få någon typ av signal. Men vad var det för kapslar och vad var det för signal de skulle få?

Innan männen klättrade upp på kullen köpte de regnrockarna i en liten affär. Vattenflaskan köpte de på en bar, där servitrisen kom ihåg dem och kunde berätta att Viana uppträtt stressat och tittat på klockan hela tiden. Vad det än var de skulle göra verkar tidpunkten ha varit viktig.

Obduktionen gav inga svar på vad männen hade dött av. Om de hade svalt kapslarna borde man kunna hitta spår av dem i kropparna och därmed kanske komma närmare en lösning på gåtan, men en kombination av slarv och tropisk hetta gjorde att inälvorna hann bli så förruttnade att de inte längre gick att analysera.

Vad hände då på kullen?

En teori är att männen blev ditlurade och rånade och att alla mystiska detaljer ska ha varit planterade för att förvirra polisen. Denna teori förutsätter bland annat att de först blev övertalade att tillverka blymaskerna där hemma, och att  en av dem blev tvingad att skriva det konstiga meddelandet. Det verkar som en fruktansvärt invecklad operation för att råna två tv-reparatörer, som inte kan ha haft några större summor pengar på sig.

Var det ett självmord? Trots de kusliga likheterna med ufo-sekten Heaven’s Gates massjälvmord 1997 torde denna teori gå att utesluta. da Cruz och Viana verkar inte ha räknat med att de skulle dö på kullen. Eltillbehören de skulle köpa med sig till jobbet hittades bland deras tillhörigheter och de hade till och med tagit med sig en kupong från baren där de köpte vattnet för att kunna få tillbaka panten på flaskan senare. Och, om vi nu utgår från att det var kapslarna som tog livet av männen, så har de ju enligt anteckningen i boken räknat med att uppleva saker efter att kapslarna svalts. De verkar inte ha vetat att kapslarna var dödliga. Allt tyder på att de åkte i väg på ett eget äventyr som de räknade med att kunna genomföra utan att de där hemma fick veta något, eltillbehören fick tjäna som ”alibi” för resan till Niterói.

Den populäraste teorin är att da Cruz och Viana försökte få kontakt med utomjordiska besökare. De båda männen var mycket ufo-intresserade och de dog på en plats där lokalbefolkningen ofta brukade se konstiga farkoster och ljusfenomen. Även den dagen när da Cruz och Viana dog ska ett ufo ha setts sväva ovanför kullen.

Var da Cruz och Viana två virrpannor som inbillat sig att kapslarna skulle få fantastiska saker att ske? Blev de lurade av någon utomstående som av någon anledning ville ta livet av dem och råna dem? Eller hade dessa två, till synes alldagliga tv-reparatörer och hobby-ufologer, kommit på något fullständigt banbrytande, något som kunde ha förändrat allas vår tillvaro och världsbild, om de bara inte hade misslyckats?

Vad tror du hände på Morro do Vintém?

16 kommentarer på “Varför dog männen med blymaskerna?

  1. Love Möller skriver:

    Min teori är att de båda TV-reparatörerna blivit utsatta för ett ovanligt syniskt och makabert lurendrejeri.

    De kan ha blivit pålurade pillerna av en person, kanske en annan ufolog, som sett ett tillfälle att tjäna pengar på två lättlurade virrpannor. Han kan ha menat att om de tog pillerna så skulle de få se och uppleva ufon och gett dem instruktioner om blymasker, exakta tidpunkter och liknande för att ytterligare skapa trovärdighet i sin svindel. Att pillerna, som förmodligen var cyanidkappslar eller liknande (att den rättsmedicinska undersökningen inte kunde påvisa nått bör inte vara särskilt förvånande, det finns flera gifter som är otroligt svåra att spåra i en död kropp) var det som dödade de två är väll högst troligt. Anledningen till detta bör i så fall vara att lurendrejaren ville undvika att de två TV-reparatörerna skulle återkomma, kräva sina pengar tillbaka och eventuellt spöa skiten ur dem.

    Är det någon som har en bättre teori, eller nått som emot säger min, skriv gärna.

  2. eiretsym skriver:

    Jag tycker bara att det verkar så väldigt komplicerat att styra upp hela det där bedrägeriet för att lura pengarna av de där två, som väl inte kan ha haft så väldigt mycket pengar på sig. Men det är ju inte säkert att det var pengarna som var motivet heller. Det kanske var någon som ”gick igång” på att han eller hon hade så mycket makt över dem och kunde lura dem till vad som helst, ända in i döden.

  3. Magnus skriver:

    Rolig och välskriven blogg!

    Man skulle också kunna tänka sig att männen sett något de inte skulle se, kanske något de inte förstod och därmed kunde utnyttjas mot dem av den eller dem som hade anledning att dölja sin agenda.
    Sätter man in händelsen i sin tidskontext hamnar vi två år efter militärkuppen 1964. Regimen var tänkt att vara under en övergångsperiod, men blev i själva verket en fullblodssiktatur 1968. Den här händelsen inträffar precis mitt emellan dessa skeden.
    Om man med ganska enkla medel kan dupera två människor att dels hemlighålla sina handlingar och dels ta livet av sig (utan att vara medvetna om att de gör det), slipper man onödiga frågor som annars kanske skulle kunna uppstå.

  4. eiretsym skriver:

    Mysterier och kriminalgåtor är på ett sätt tidlösa, men de säger ofta väldigt mycket om den tid och den anda som rådde när det begav sig.
    Din teori är mycket intressant, Magnus. Det kanske fanns någon som hade väldigt starka motiv för att röja de båda männen ur vägen.

  5. Hulda skriver:

    Vem vet dom kanske inte alls misslyckades, kanske lämnades bara kropparna kvar som
    två tomma skal medans dom fick en varsin alien eller robotkropp.

    Jag tror ju inte själv att det var så men en intressant tanke. 🙂

  6. Love Möller skriver:

    Oavsett om det låg politiska, ekonomiska eller personliga motiv bakom den tragiska händelsen så har jag svårt att tro att, om nu någon utomstående orkestrerat detta, det var en engångshändelse. Detjag skulle vilja veta är om det finns liknande fall som geografiskt och tidsmässigt ligger nära.

  7. Anonym i Kostym skriver:

    De kan ju ha kokat ihop preparatet själva.

  8. Magnus skriver:

    Visst utgör ofta mysterier ett tidsdokument, vilket också är ju en del av charmen.

    Jag läste lite om detta mysterium på nätet, och slogs av att alla källor hade en sak gemensamt;
    Ingen reflekterar över den synnerligen märkliga kommentaren ”skydda metall”.
    Vilken metall? Den enda metall som återfanns på männen var uppenbarligen blymaskerna, men det förefaller inte särskilt rimligt att det skulle vara den metallen som avses i den kryptiska noteringen.
    Det är också ganska remarkabelt att männen var klädda i identiska finkostymer, men som enda bagage, av alla tänkbara saker, valde att ta med varsin handduk.
    Det senare får mig mest att tänka på Liftarens Guide Till Galaxens påstående att den mest användbara artikeln i universum är just – en handduk. 🙂

  9. Daddy O skriver:

    Min första tanke var att det handlar om två homosexualla som väljer att gå i döden för att de inte har möjlighet att leva ut sin kärlek. Därav att de är uppklädda.

    Men resten framstå ju som märkligt. Om det inte är en medvetet villospår för att inte deras familjer ska skandaliseras.

  10. eiretsym skriver:

    Det är möjligt att de båda männen var ett kärlekspar, jag har också tänkt tanken.

  11. monica skriver:

    Jag tror som Love Möller alternativt en paralellhädelse som hände i USA. En fanatisk religiös sekt som trodde att om de begick kollektivt självmord när en komet var som närmast jorden, så skulle deras astralkroppar strålas upp i ett UFO. Kvar på Jorden skulle de lämna sina jordiska skal. Hela sekten låg prydligt döda i sina sängar när de återfanns. Som jag minns det hände det på 90-talet.
    De här båda herrarna var kanske fanatiska ufologer och trodde något liknande. Någon som vet om det var något himlafenomen,komet eller dylikt över Latinamerika vid tiden för den här händelsen? Att de var finklädda innför en högtidlig resa verkar logiskt om man tror på sådant här. Alternativt att de ville lämna sina jordiska skal prydligt efter sig ?

  12. monica skriver:

    Kollat med googel: Sekten i USA trodde att de efter döden skulle få följa med ett rymdskepp som gömde sig bakom kometen Hale-Bopp,USA 1997

    Liknande händelse; En religös sekt som tog sitt liv på toppen av den 3716 m höga vulkanen Teide på Tenriffa i jan 1998 i samma syfte.
    Kanske sektledarna inspirerats av händelsen med männen i blymaskerna i Brasilien 1966?

    Ps. Trots mitt intresse för mysterier, är dina fall helt okända för mig. Verkligen intressant sträckläsning. Kan inte sluta läsa och spåna kring de här spännande fallen du skriver så bra om. MVH

  13. Dazumal skriver:

    Brian Dunning på Skeptoid har tagit sig an att gräva lite djupare i detta, och hittat en smula ytterligare information som är intressant.
    Länk: http://skeptoid.com/episodes/4398

    I sammanfattningen skriver han:

    ”It seems possible that Manoel and Miguel were part of a group interested in triggering spiritual experiences with psychedelic drugs, possibly on specific hilltops, and possibly expecting very bright lights along with the experience. And that’s where I’m going to leave the story, still in the Unsolved file.”

Lämna en kommentar