Alvar försvann på väg till vedboden

”Alvar, vill du gå ut i boden och hämta ved?” ropar mamma från köket.

Alvar Larsson, 13 år, svarar inte, men han kliver i träskorna och trär armarna i sin grågröna vindtygsjacka. Alldeles för lite kläder för att gå ut den här ruggiga morgonen egentligen, det är bara ett par grader över nollstrecket och vinden skär igenom märg och ben. Men Alvar ska ju inte långt, vedboden ligger bara 20 meter från huset. På bilden här ovanför ser du bostadshuset i bakgrunden och vedboden i förgrunden.

Alvar grabbar vedkorgen i farten och går ut genom köksdörren. Och försvinner.

Det är vid åttatiden på morgonen den 16 april 1967 som mysteriet Alvar tar sin början. Pojken försvinner utan ett spår från familjens ödsligt belägna gård på Sirkön i sjön Åsnen ungefär två mil söder om Växjö. Fallet var enormt omskrivet på sin tid. Hela Sverige undrade vad som hade hänt med Alvar – och trots att vi i dag vet en del av vad som hände är det fortfarande en gåta.

Då Alvar gått ut ropar mamma till familjens äldste son, som är 15, att han ska stiga upp och komma ner och äta frukost. Familjens femåring är med pappa i ladugården. När Alvar inte kommer in igen börjar familjen undra. Han måste komma äta frukost och byta till finkostymen, han ska ju iväg till högmässan i Urshults kyrka som alla andra konfirmander.

Först söker familjen själv runt gården, sedan kommer grannarna och hjälper till och vid halv tvåtiden på eftermiddagen ringer Alvars far till polisen. En skallgångskedja organiseras, ön finkammas i en hel vecka, det kan därmed betraktas som otroligt att pojken skulle ha förolyckats och legat död i terrängen. Stränderna och närliggande öar granskas, sjön söks av med båtar.

Alvar är som uppslukad av jorden. Vad kan ha hänt?

Har Alvar rymt? Det var en omvittnat lugn grabb som inte tidigare visat sådana tendenser. Saker kan ändra sig snabbt i hans ålder, men hans sparpengar och hans cykel var kvar hemma och han hade som sagt alldeles för lite kläder på sig för att vara ute i det rådande vädret.

Har Alvar blivit kidnappad? Bilar var inte vanliga på Sirkön vid den här tiden, en främmande bil hade med största säkerhet väckt uppmärksamhet. Alvars mor sa att hon skulle ha hört om något motorfordon kommit nära gården. Och att kidnappa en 13-åring till fots eller på cykel låter sig inte göras.

Har Alvar drunknat? Hemgården ligger en kilometer från vattnet och öns stränder är långgrunda. Alvar kunde inte simma och han var rädd för vatten. Olycksteorin förutsätter att pojken, som bara hade en timme på sig innan han skulle vara redo för kyrkan, i träskor och vindjacka, hade valt att gå en kilometer i den isande vinden för att på något sätt ha tagit sig ut på sjön för att där ramla i vattnet och drunkna. Om Alvar halkat vid strandkanten och slagit i huvudet och drunknat skulle hans kropp ha hittats.

Dagar och månader blev till år, utan ett spår av Alvar.

1978 öppnades en grav i Munkarp, efter att en kvinna tipsat polisen om att en släkting till henne hade gömt Alvars kropp där. Släktingen skulle ha haft den döde Alvar gömd vid ett sommarhus i två år och när en annan äldre släkting begravdes skulle mannen ha gömt Alvars kropp under granriset i bottnen på den uppgrävda graven. Pressuppbådet var enormt vid gravöppningen, men man grävde förgäves. Tipset var falskt.

Efter 15 år kommer så till slut den grymma bekräftelsen på att Alvar mötte döden i alldeles för unga år. I november 1982 hittar tre jägare ett kranium på den obebodda lilla ön Klasö i Åsnen, en halvmil från Alvars hem på Sirkön. Skallbenet är illa medfaret och har ett stort hål i nacken.

Tänderna visar att det var Alvar. Men experterna kan inte svara på om hålet i nacken uppkommit när pojken var i livet, eller om skallbenet skadats av väder och vind.

– Kraniet har flyttats ganska nyligen till den plats där det hittades i fredags. Kraniet vilade på en bädd av löv som fallit nu i höst. Men var kraniet ursprungligen legat vet vi inte. Det har i varje fall inte varit i närheten av fyndplatsen, kraniet var bevuxet med mossa och på fyndplasten växer ingen mossa, sa kommissarie Lennart Johansson vid Växjöpolisen till TT efter fyndet.

Trots noggranna undersökningar av Klasö och omgivande öar och vatten hittar man inga fler kroppsdelar eller några andra spår.

Hur har Alvar Larssons skallben hamnat på Klasö? Det låg där precis som om någon släppt ner det från skyn, och kanske var det just det som hade hänt. En teori är att kroppen legat någonstans på land och sönderfallit,  och att en stor rovfågel tagit det mossbelupna kraniet i sina klor och släppt ner det på Klasö. Det låter väldigt osannolikt i mina öron, men jag är ingen expert på fåglar.

Alternativet att kraniet placerats där av människohand är fruktansvärt makabert, men kriminalhistorien har många exempel på mördare som flyttat runt sina offer och delar av dessa i åratal efter döden.

Har kraniet kommit dit av naturens krafter, som vågor och isar och vind, kanske med hjälp av vilda djur? Det förutsätter att kroppen först legat på land en längre tid, tillräckligt länge för att brytas ner tills bara skelettet återstår och för att kraniet därefter ska hinna bli mossbevuxet. I något skede ska kraniet ha lossnat från kroppen, för att senare hamna i vatten och föras iland på Klasö. Och det kan vad jag förstår inte ha legat i vattnet speciellt länge, eftersom mossan fanns kvar. Jag vet inte om en sådan nedbrytning och förflyttning land-vatten-land rent praktiskt kan ske på tolv år, men det känns som en väldigt komplicerad händelsekedja.

Det är de tre alternativen jag kan se: fågel, människa eller naturkrafter. Jag vet inte vilket som är mest troligt. Och var finns resten av kroppen? Har huvudet lossnat av naturliga orsaker, eller har pojken blivit styckad?

Vad hände med Alvar Larsson? Jag tror att lösningen finns i pojkens absoluta närhet, antingen inom familjen eller i grannskapet. Jag tror inte att Alvar var omgiven av kallblodiga mördare, snarare tror jag att det var ett misstag. Dessutom var det ingen utom familjen som såg Alvar på söndagen, vilket stöder teorin att lösningen finns inom familjen.

Det är det sannolika, men ibland händer det osannolika. Det kanske var så att ondskan kom till Sirkön den här söndagsmorgonen. Kanske kom det ändå en bil…

Annons

14 kommentarer på “Alvar försvann på väg till vedboden

 1. Bismillah skriver:

  spännande blogg, ska vi följa varandra på bloglovin?

 2. Putte_63 skriver:

  Intressant blogg, för det har gått 45 år sedan den 13-åriga Alvar Larsson försvann spårlöst,när han skulle hämta ved i vedboden på gården Mjölknabben på Sirkön.Jag tror inte att Alvar skulle försvinna frivilligt,utan jag har länge misstänkt att han har blivit utsatt för ett brott.Det har ända sedan 1967 surrat rykten om vad som har hänt Alvar Larsson,och det har ryktats om,vem som låg bakom pojkens mystiska försvinnande.Man har misstänkt att Thomas Quick numera Sture Bergwall skulle ha med pojkens försvinnande att göra.Sen kommer frågeställningar på denna kriminalfallstråd som handlar om Alvar Larssons mystiska försvinnande hemma vid gården Mjölknabben på Sirkön.Jag var själv 4 år när jag hörde på smålandsradions nyheter om försvinnandet.
  1.Vem eller vilka kan ha med alvars försvinnande att göra?
  2.Har det gått mycket rykten om det kan vara bråk om något som kan vara motivet till Alvars försvinnande?
  3.Hur stora resurser hade polisen och hemvärnet satt in i spaningarna efter Alvar Larsson?
  4.Hade inte polisen vid den tidpunkten i april 1967 resurser att kolla upp alla tips som kom in?
  5.Nu när preskriptionsregeln på 25 år för ouppklarade brott/försvinnanden togs bort.Finns det inte möjligheter för polismyndigheten i Växjö att öppna upp Alvarfallet igen?

  • Janina Sth skriver:

   Det gick rykten om efter försvinnandet att en ungdomsledare för konfirmanderna hade försvunnit efter Alvars försvinnande. Det fick också rykten om senare att det skulle ha varit Sture Bergwall (senare Thomas Qvick). Han skulle emellertid bara ha varit ett par år äldre och ägde knappast någon bil. Det borde vara lätt att kolla om man hade någon ungdomsledare vid det namnet i Urshults kyrka. Antingen kan Alvars försvinnande kopplas ihop med gärningsmannen till den 14-årige Thomas Blomgren några år tidigare i Småland, som antagligen var ett pedofilibrott eller så har familjen skyddat någon familjemedlem genom att utesluta information. Kanske Alvar sökte sig ut på stora vägen och blev upplockad av någon bil.

 3. Putte_63 skriver:

  Nu den 1 november 2012 så har det gått exakt 30 år sedan 3 jägare fann ett kranium som visade sig tillhöra Alvar Larsson,som försvann från Sirkön i början av april 1967. På kraniets baksida fanns ett stort hål,som fortfarande efter 45 år är ett mysterium.Här är lite teorier om vad som har hänt med Alvar Larsson
  1. Alvar kan ha råkat ut för en olyckshändelse när han var nere på strandkanten
  2.Alvar har blivit utsatt för ett brott,och hålet tyder på att gärningsmannen krossade alvars huvud med ett föremål,troligtvis en yxa.
  Att det skulle vara en olyckshändelse kan vi nu utesluta.Teori nummer två blir mer trovärdigt,och det lutar mer åt att Alvar Larsson blev mördad. Någon måste ha stått nere i vedboden och lurpassat på Alvar,och att gärningsmannen var beväpnad med en yxa,därav det stora hålet på alvars kranium,som hittades i början av november 1982 på Klasö cirka 5 kilometer från Sirkön.

 4. caja skriver:

  Detta minns jag….jag var tolv år och det var stor uppståndelse hemmavid när graven grävdes upp i Munkarp. Om jag inte minns alldeles fel så letades det även två hus bortan om oss i den gamla byskolan i Ry som i samma veva brändes ner. Intressant blogg och det var kul att läsa om det man minns som liten.

 5. Therese skriver:

  En fråga dök upp, fanns vedkorgen i vedbon? Bevis för att han varit där?
  Kan det vara där det inträffade?

 6. Janina Sth skriver:

  Efter vad jag förstår finns det (minst) två versioner av vad som inträffade innan Alvars försvinnande som pekar åt olika håll. I en version skulle han ta en promenad (tidigt på morgonen) och passa på att hämta ved på tillbakavägen. I den andra versionen skulle han enbart gå till vedboden för att hämta ved. Om han gick en promenad skulle han kanske träffa nån. Om han gick till vedboden direkt måste det finnas någon familjeinblandning eller någon annan nära. Hans kranium hittades på en ö med ett hål i bakhuvudet. Kan ha varit från en hammare eller baksidan på en yxa. Men det hittades inte några andra spår, som t ex knappar, blixtlås eller liknande. Hade det skett i vedboden borde det funnits blodspår som polisen kunde hitta. Fortsätter att vara ett mysterium.

 7. Putte_63 skriver:

  Gravöppningen i Munkarp skedde år 1978, efter ett anonymt tips som kom in till polisen.
  Men det visade sig att det gav inte något resultat. Och vad det beträffar vedkorgen, så vet vi inte om Alvar fick med sig vedkorgen av sin mamma som bad honom hämta ved, eller om vedkorgen stod i vedboden, som låg bara 25 meter från bostadshuset. En tid senare under 1968-1968, så hade det gått rykten på Sirkön, om att en äldre gubbe som bodde i ett torp som inte låg speciellt lång borta från Alvars hembostad, skulle vid nåt tillfällen uttalat ganska hotfulla saker mot en flicka som cyklade förbi, husen i det lilla området Mjölknabben. Flickan skulle ha blivit rädd när gubben skrämde henne. Har någon en aning om var det var för hotfulla saker som gubben skrämde upp flickan med? och har man inte från polisens sida visat intresse att kolla upp gubben som sägs ha uppträtt rätt konstigt under en stor del av 1967?

 8. Putte_63 skriver:

  En rättelse det var under åren 1967-1968 som ryktena gick på Sirkön om en gubbe som uppträtt konstigt under våren 1967.

 9. davve skriver:

  Jag tänker som Leif GW man ska aldrig krångla till det med tankar om seriemördare eller någon random mördare som råkar gå förbi gården just när alvar är på väg att hämta ved. snarare skulle jag nog vilja påstå med stor sannolikhet att motivet till mordet på alvar är följande. antingen har någon annan medlem av familjen något otalat med någon annan individ. denna individ vill hämnas av okänd anledning och tar tillfället i akt när alvar ska gå och hämta ved. vem är det som vet att alvar brukar hämta ved på kvällarna? inte en random mördare utan någon nära familjen eller byn som familjen bor i.

  min andra teori är familjen.. vem är det som säger att det som familjen sägerhar skett har skett? pappan kanske fick ett vredesutbrott av okänd anledning och mördade sin son. värre och konstiga saker har skett i familjer…

  jag tror sanningen ligger i någon av dessa två teorier.

  • Anders. skriver:

   Det du skriver verkar helt logiskt .
   Så skulle polisen utreda i dag.
   Jag har aldrig trott på en pedofil i vedboden.
   Att söka rätt gärningsperson i offrets närmaste krets dvs familj och vänner var något man ej gjorde då.
   Präster, lärare , ishockeytränare, äldre tonåringar ,scoutledare med fler tog aldrig in till förhör på den här tiden och frågan är om man alltid gör det i dag ?
   Under flera år då det har försvunnit eller mördats andra barn då har man lyssnat allt för mycket på föräldrarnas antaganden och önskemål om ev uppsåt och gärningsman .
   Detta har ju lett till att flera fall ej har kunnat lösas, och det dök ju upp en frivillig gubbe i busken som aldrig har funnits.
   Thomas Qvick har förstört flera utredningar med sina galenskaper !
   Men man kan ju utifrån det upphittade kraniet konstatera polisen att Alvar dog till följd av någon form av barnmisshandel, så varför fallet inte öppnas ingen, förstår inte jag ?
   Skulle polisen i dag göra om och göra rätt ifrån ruta ett till fyndplatsen av kraniet ,då tror i alla fall jag att det kommer fram svar på några av frågorna eller rent av hela sanningen ?

 10. davve skriver:

  på morgnarna menar jag…:)

  drunknings teorin stämmer inte heller då kroppen hade hittats förr eller senare isåfall.. tror jag.

  hmm.. jag tror aldrig fallet kommer lösas men jag är säker på min teori som ni ser här över detta inlägg.

 11. Janina Sth skriver:

  Vem var mannen som bodde i närheten och hade betett sig hotfullt i Mjölknabben-området? Blev han förhörd? Här är andra teorier: den lokala polisen hade så bråttom att slå fast att det måste vara mord att man inte övervägde andra sätt som försvinnanden kan ske på t ex drunkning. Enligt familjen hade Alvar stannat hemma lördagskvällen dagen före och var inte med på middagen där de andra varit med. Hade han försvunnit redan dagen innan? Eller hade han kanske en ”kompis” eller någon liknande hemma hos sig, och när familjen kom senare på kvällen måste ”kompisen” gömma sig, kanske i vedboden.Det var kanske för mörkt och för långt hem. När Alvar sedan dagen efter ska gå ut ganska tidigt på morgonen går han iväg med ”kompisen” och de börjar gräla om något.

 12. Putte_63 skriver:

  Fick inte polisyndigheten i Kronobergs län in flera tips angående fallet Alvar Larsson efter fyndet av kraniet på Klasö som visade sig tillhöra Alvar Larsson?
  Har inte polisen också kollat upp lite tips, angående den man som bodde i närheten i Mjölknabben,som har uppträtt hotfullt mot några barn på Sirkön under våren 1967?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s